II. Abdülhamid’den Günümüze Ortadoğu Politikası Sempozyumu
Osmanlı’nın 34. padişahı ve İslam aleminin 99. halifesi Sultan II. Abdülhamid’in, ebediyete intikalinin 95. yıl dönümüne atfen düzenlenen “II Abdülhamid’den Günümüze Ortadoğu Politikası” konulu sempozyum İstanbul’da yapıldı.
Çemberlitaş’taki Fırat Kültür Merkezi’nde (FKM) düzenlenen sempozyuma aralarında Sultan II. Abdülhamid’in torunlarından Harun Osmanoğlu ve kızı Nurhan Osmanoğlu’nun da bulunduğu kalabalık bir davetli kitlesi katılıyor. Sempozyum Kur-an’ı Kerim’in okumasıyla başladı. Törende daha sonra toplu dua yapıldı. Sempozyum başında sahne alan Fatih Belediyesi Mehter Takımı coşkulu bir sunum yaptı.
Sempozyum organizatörü Mehmet Tosun, Osmanlı hanedanına olan ilgisizlikten yakındı. Tosun, hükümetten Osmanlı hanedanına sahip çıkılmasını ve mağduriyetlerinin giderilmesi adına hanedan mensuplarına maaş bağlanılmasını istedi.
Kalabalık bir davetli kitlesinin iştirak etiği sempozyumda konuşan, Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Şerif Ali Tekalan dünyanın bir çok yerinde hâlâ insanların Sultan Sultan II. Abdülhamid’i öğrendiğini dile getirdi. Abdülhamid’in, devletinin selametini dert edinen büyük bir veli padişah olduğunu kaydetti. Tekalan, Abdülhamid denince Filipinler’de gittikleri bir caminin girişindeki mermeri gösteren genç Türk öğretmenleri ve o mermeri hatırladığını söyledi. Tekalan, “Sultan II. Abdülhamid cennetmekan buraya para yardımında bulunarak bu caminin yapılmasına vesile olmuştur.” dedi.
Sempozyumda bir konuşma yapan eski Milletvekili Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş ise 34 sene tahtta kalan Sultan II. Abdülhamid’in öncelikli hedefinin içten ve dışarıdan çökertilmeye çalışan devletin bekası olduğunu söyledi. Yalçıntaş, Sultan II. Abdülhamid’in azimli idaresiyle Osmanlı’yı Türkistan’da yaşanan Rus esareti benzeri süreçten koruduğunu dile getirdi.
OSMANLI HANEDANLARINA MAAŞ BAĞLANSIN
Sempozyumda konulan eski Sağlık Bakanı Halil Şıvgın ise öncelikle Osmanlı’nın dünya tarihinde kendine has sistemiyle 6 asır süresince tek hanedan tarafında yaşatılan en uzun ömürlü imparatorluk olduğunu söyledi. Şıvgın, Sultan II. Abdülhamid’in kızıl veya ulu han olarak anılmasının ise onun büyüklüğünü gösterdiğini ifade etti. Şıvgın, vefa borcu olarak dünya genelinde sayıları 200 dolayında olduğunu tahmin ettikleri Osmanlı hanedanları mensuplarına kurulacak bir vakıf aracılığıyla 5 bin gibi bir maaş bağlanılmasını teklif eti.
Eski Milletvekili Rasim Cinisli de bağımsız Türkiye’de yaşayan her kesin Osmanlı’yı rahmetle anıp ona saygı duymasının bir vecibe olduğunu söyledi.
Eski Kültür Bakanı İsmail Kahraman ise yaptığı konuşmada Sultan Sultan II. Abdülhamid’in daha çok doğum günü olan 22 Eylül’de anılmasını önerdi. Kahraman Osmanlı’nın 22 milyar kilometre kare gibi büyük bir coğrafya sahip olmuş bir cihan devleti olduğunu kaydetti.
SEMPOZYUMDA TORUN OSMANOĞLU
Bu arada sempozyuma katılan Sultan II. Abdülhamid torunlarından Harun Osmanoğlu ise dedesine atfen sempozyum düzenlemesinden memnuniyet duyduğunu söyledi. Osmanoğlu, Osmanlı hanedanlarına maaş türünde desten verilmesiyle ilgili ise bu konunun henüz belirsizliğini koruduğunu dile getirdi.
Sempozyumun sabah etabı sonunda Sultan II. Abdülhamid’e atfen okunan şiir ise davetlileri duygulandırdı.
İKİ AYRI OTURUM YAPILDI
Sempozyum öğleden sonraki etabında ise Prof. Dr. Mehmet İpşirli başkanlık ettiği oturum yapıldı. Oturumda Sultan II. Abdülhamid’in Ortadoğu’daki Emlak Politikası, Sultan II. Abdülhamid ve Filistin Sorunu, Sultan II. Abdülhamid ve Ortadoğu’nun Dünü ve Bugünü, Sultan II. Abdülhamid Döneminde Ortadoğu’da İslam Dünyası, Sultan II. Abdülhamid ve Arap Dünyası, Sultan II. Abdülhamid Dönemi Kerkük ve Musul Petrolleri gibi başlıklar ele alındı. Program İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun değerlendirme ve teşekkür konuşmasının ardından hediye takdimi ile son buldu.
Etiketler:fkm, harun osmanoğlu, II. Abdülhamid, nurhan osmanoğlu, sempozyum