Misvak Kullanmak
Misvak Kullanmak
Efendimiz (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)’in sürekli devam ettiği hatta vefatı sırasında dahi kullandığı(1) ve ısrarla Müslümanlara tavsiye ettiği Misvak sünneti hakkında söyle buyurmuştur;
لَوْلاَ اَنْ اَشُقَّ عَلَى اُمَّتِى لاَمَرْتُهُمْ بِاسِّوَاكِ مَعَ كُلِّ صَلاَةٍ
“Ümmetime zorluk vermeyeceğini bilsem her namazda misvak kullanmalarını emrederdim. “(2)
İslamiyetin 14 asır önce öğretmiş olduğu misvağı, günümüzde tıbbın diş sağlığı meselesinde önemini ortaya koymaya başlamıştır.
Bütün diş macunları ve tozları, dişlere zarar verir. En iyisi, sert bir fırçadır. Önce, dişleri kanatırsa da, korkmamalıdır. Diş etlerini kuvvetlendirir ve artık kanamaz. (Larousse İllustre Medical)
Bu şekildeki diş temizliğini sağlayan en iyi vasıta misvaktır. Diş macunları, ağızdaki faydalı ve zararlı bütün mikropları öldürürken, misvak sadece zararlı mikropları öldürür.
Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem.) Müslümanlara misvak kullanmayı ısrarla tavsiye etmiştir. Misvak kullanmanın bir çok faydaları vardır;
Misvak Kullanmanın faydaları;
1. İhtiyarlığı yavaşlatır,
2. Allah-u Teala’yı razı eder,
3. Melekleri sevindirir ve sevapları artırır,
4. Sırattan çabuk geçmeye yardımcı olur,
5. Hitabeti güzelleştirir,
6. Kekemeliğe faydalıdır,
7. Sesi güzelleştirir,
8. Yüzü güzelleştirir,
9. Hazmı kolaylaştırır, vücut hararetini giderir,
10. Kalp ve mide sinirlerini kuvvetlendirir,
11. Mideyi düzeltir,
12. Bedeni kuvvetlendirir,
13. Peygamber (sav) efendimizin Havz–ı Kevser’in den içmek nasip olur,
14. Misvak kullanan dünyadan temiz olarak çıkar,
15. Misvak kullanana Peygamberimiz (sav) mağfiret diler.
16. Misvak kullanmak balgamı azaltır ve ezberleme gücünü arttırır.
17. Unutkanlığı giderir ve hafızayı kuvvetlendiren çarelerden biri de misvak kullanmaktır.
18. Sıkıntıyı giderir.
19. Ölürken şehadet getirmeyi hatırlatır
Misvak Nasıl Kullanılır?
Misvak, serçe parmağı kalınlığında ve bir karış boyunda olmalıdır. Sağ elle alınır. Serçe parmağı ve baş parmak ile alttan diğer parmaklar ile de üstten tutularak fırçalanır. En az üç ’er kere fırçalanması müstehaptır.
Misvakı kullanmanın en az miktarı üst dişlere üç, alt dişlere de üç defa sürmektir. Misvaklarken dişlerin içi, dışı, üst ve alt kısımları ovuşturulur.
Misvakı avucunun içine almamalı ve emmemelidir. Misvaklamaya başlanınca, ağızdaki yaşlığı yutmak iyidir. Ondan sonra yutmak iyi değildir.
Kullandıktan sonra misvakı yıkamalıdır. Misvakı yere yatırmamalı, dikine koymalıdır. Misvak, çok yaş, çok kuru ve bir karıştan uzun olmamalıdır! Yeni alınan misvakın ucu hafifçe çekiçle dövülünce tel tel ayrılır. Suya koymak gerekmez.
Dipnotlar;
(1) [Buhârî, Megazî 83, Vudu 45, Ezan 39, 46, 47, 51, 67, 68, 70, Hibe 14, Humus 4, Enbiya 19, Tıbb 21, İ’tisam 5; Müslim, Salat 90, (418); Tirmizî, Cenaiz 8, (978, 979); Nesâî, Cenaiz 6, (4, 6, 7).]
(2) Hadisi; Sahihi Buhârî Oruç bölümünde Ebu Hureyre’den rivayet etmiştir, c. II,s. 4. Yine Aişe (narına) tarafından rivayet edilmiş, Nesâî ve İbn Mace Temizlik bölümünde zikredilmiştir. Yine; Müslim c. 1 Hadis No. 253’de Mikdam b. Şerîh babasından rivayet etmiştir.
Etiketler:kütübü sitte misvak, misvağın faydaları, misvak, misvak fayda, misvak hadis, misvak sünnet